Kong Gorm den Gamle af Danmark
(Omkr 900-958/959)
Thyra Danebod
(-935)
Kong Harald Gormsen Blåtand af Danmark
(-986)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Kong Harald Gormsen Blåtand af Danmark

  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: 1 Nov. 986, Jomsborg.
  • Begravet: Roskilde Domkirke.
Billede

punkttegn  Notater:

Harald Blåtand er søn af Gorm den Gamle og Dronning Thyra. Haralds fødselsår er ukendt, men det formodes at han døde i efteråret 986 i Jomsborg, som følge af et pileskud, der blev affyret af en tilhænger (Palnatoke) af hans oprørske søn, Svend. Kong Harald blev sandsynligvis bisat i Treenighedskirken i Roskilde, som han selv havde ladet påbegynde. På samme sted er domkirken nu opført.

Den tyske historiker Adam af Bremen omtaler at Harald Blåtand var gift med Dronning Gunhild.
På en runesten der står ved Sønder Vissing Kirke syd for Silkeborg beskriver en kvinde som kalder sig Tove, sig selv som "Mistivojs datter, Harald den Godes, Gorms søns kone", så Harald må have været gift to gange.

Poppo

Det fortælles at den fremmede, Poppo, som var klerk i kirken, gjorde sig bemærket med stærke ord om hvor meget bedre den nye tro var. Harald Blåtand skar igennem med et barskt spørgsmål til Poppo.Vil du bære jernbyrd for din tro. Poppo sagde ja, og bar gloende jern i hænderne, og bestod prøven. Det rødglødende jern skadede ikke hænderne.
Efter dette tog Harald Blåtand konsekvensen og lod sig døbe (ca. 965).

Under Harald Blåtand blev der oprettet bispesæder i Århus, Ribe og Slesvig. Odense og Lund er sikkert også stiftet af Harald.

Harald Blåtand var en meget aktiv konge. Han vandt sig hele Danmark og Norge, og store byggerier blev sat i gang i hans kongetid. Jellingstenen og Jellinghøjene er eksempler. Omkring 968 blev Dannevirke forstærket. I årene omkring 980 blev der bygget meget. Den 800 meter lange bro ved Ravning, og de fire trelleborge blev bygget af militære årsager.

Vikingebroen i Ravning

Selv om der findes store monumenter i Jelling, er det ikke sikkert, at Harald havde stedet som udgangspunkt for sin politik. Måske har han tværtimod helt opgivet Jelling, fordi byen havde en så storslået hedensk fortid, og er startet på en frisk et andet sted i Danmark, nemlig Roskilde. Her byggede han en kirke, som han selv blev begravet i. Denne kirkes efterfølger er Roskilde domkirke hvor der i nutid begraves medlemmer af den kongelige familie. En anden grund til at flytte rigets centrum kunne være at Jelling var for sårbart et sted, hvis en fremmed hær invaderede landet. Den ville hurtigt nå til kongens gård. Så var en ø bedre beskyttet.

Harald Blåtands død menes at være omkring år 986.

Det fortælles af Svend Estridsen i 1070 altså ca. 85 år efter Harald Blåtands død, At Svend Tveskæg, Haralds søn og Svend Estridsens morfar, var fadermorder.

Skribenten Adam af Bremen skriver et sted om Harald Gormssøn: I Haralds sidste dage rejste danskerne sig til oprør mod den gamle konge, under ledelse af hans søn Svend. Harald søgte tilflugt i Jomsborg, som Adam af Bremen beskriver som vendernes vigtigste handelsby, iøvrigt anlagt af Harald Blåtand selv, og her dør han af sine sår. Hans lig blev af hæren ført til Danmark og bisat i den Hellig Trefoldigskirke han selv havde grundlagt i Roskilde. Svend blev siden taget til fange af folk fra Jomsborg og måtte løskøbes for en stor sum penge.



Kilde:

http://www.fortidensjelling.dk/jelling5.htm

Brenner O.S. Nachkommen Gorms des Altes.nr. 3.

Billede

punkttegn  Om Kong

• Beskæftigelse: Konge af Danmark.


Billede

Kong blev gift med.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 16 Okt. 2022 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af skh@skh-design.dk