pil
Poul Sørensen Holdgaard
(1640-1707)
N.N.
Søren Poulsen Holdgaard
(1670-1719)
Anne Olufsdatter
Oluf Sørensen Holdgaard
(1711-1772)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Karen Michelsdatter

2. Inger Jensdatter

Oluf Sørensen Holdgaard

  • Født: 1711, Gjerrild sogn, Djurs N.herred, Randers amt
  • Ægteskab (1): Karen Michelsdatter
  • Ægteskab (2): Inger Jensdatter i 1747 i Veggerslev sogn, Djurs N.herred, Randers amt
  • Død: 1772, Gjerrild sogn, Djurs N.herred, Randers amt i en alder af 61 år
  • Begravet: 15 Maj 1772, Gjerrild sogn, Djurs N.herred, Randers amt
Billede

punkttegn  Notater:

Ved daaben i Gjerrild kirke den 2 juli 1711: Dorothea Holdgaard bar ham til daaben, faddere var: Laurita Olufsen, Mikkel Jensen, Peder Mogensen, Kirsten Rasmusdatter og Mette Sørensdatter.

Oluf Sørensen Holdgaard var gift første gang med Karen Michelsdatter, der døde først paa aaret 1747 i Veggerslev, idet der den 15 april det aar afholdes skifte efter hende.

Den 15 februar 1738 fik Oluf Sørensen Holdgaard af fru grevinde Sheel, fæste paa den gaard i Veggerslev by og sogn, som Peder Østermand sidst havde haft i fæste, men paa grund af armod var blevet frataget. Gaarden havde et ganske pænt hartkorn paa 6tdr. 6 skpr. 2 fjdkr. 2 alb., men maa have været temmelig misrøgtet, for paa grung af dens fattige tilstand blev Oluf Sørensen Holdgaard fritaget for at betale noget indfæstningsbeløb, ligesom han fritoges for Kongelige skatter frem til udgangen af juli kvartal. Endvidere blev han fritaget for landgilde de første 2 aar, hvorefter han aarligt skulle svare 2 tdr. , af hver kornsort samt i landgilde til hvert aars Mortensdag 9 mk. og 12 skill. I øvrigt blev han endvidere fritaget for at yde hoveri de første 2 aar til Estrup samt møde paa Scheel i høbjergningstiden.
Til hjælp til udsæd og fødekorn skulle der til det førstkommende foraar ydes Oluf Sørensen Holdgaard 4 tdr. byg og 4 tdr. havre samt til ædekorn og brød 2 tdr rug. Til Til reparation af gaardens bygninger skulle han i skoven have anvist noget ege og bøgetræ, og egnens bønder skulle være ham behjæpelig med at hente lyng til istandsættelse af taget.
Trods den saaledes fra herskabet tilbudte hjæp til atter at bringe gaarden paa fode, er det aabentbart ikke lykkedes for Oluf Sørensen Holdgaard at klare jobbet, for allerede aaret efter blev 3/4 af gaardens hartkorn bortfæstet til 3 andre af egnens bønder.

Den 15 april 1747 afholdes der skifte efter Oluf Sørensen Holdgaards første hustru, der efterlod sig børnene Anne 9aar, Søren 7 aar og Maren 4 aar gammel. Af skiftet fremgaar det, at boets aktiver var paa 183 rdr. og bl.a. omfattede en besætning paa ikke mindre end ni heste, en ko, en stud, en kvie, en spædkalv, tolv gamle faar med otte lam, tre gamle svin, tre gæs og en gase. Herskabets krav i overensstemmelse med den syns og taksationsforretning, der havde været efholdt ved Oluf Sørensen Holdgaards overtagelse af fæstet, var paa 83 rdr. til besætning og 29 rdr. til reparation af bygningerne, og efter paasivernes fradrag i aktiverne blev der 56 rdr. til deling mellem enkemanden og børnene.

Senere maa Oluf Sørensen holdgaard helt have opgivet dette fæste, for de sidste aar ses han at have været husmand i Gjerrild. Efter hans død blev der den 6 juni 1772 afholdt skifte mellem børnene af begge ægteskaber, nemlig en afdød søn Poul og døtrene Mette, Karen og Anne. Paa skiftet blev der 4 rdr. til sønnen Poul og til sønnedatteren Karen, samt 2 rdr. til hver af døtrene i fædrende arv.

Billede

punkttegn  Om Oluf

• Dåb, 2 Jul. 1711, Gjerrild sogn, Djurs N.herred, Randers amt.


Billede

Oluf blev gift med Karen Michelsdatter. (Karen Michelsdatter døde i 1747 i Veggerslev sogn, Djurs N.herred, Randers amt.)


Billede

Oluf blev derefter gift med Inger Jensdatter i 1747 i Veggerslev sogn, Djurs N.herred, Randers amt. (Inger Jensdatter døde i 1760 i Gjerrild sogn, Djurs N.herred, Randers amt.)
Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 23 Feb. 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af skh@skh-design.dk